כבר חמש-עשרה שנה משדר הרב שטיינברגר את התכנית 'כשר וישר' ברדיו 'קול חי', מרצה בכינוסים ומשמש יועץ כשרות למסעדות ומפעלי מזון
זה קרה בשעה שהרב יוסי שטיינברגר היה תלמיד בישיבת 'אחי תמימים' בראשון-לציון. בוקר אחד לא סופק הלחם לישיבה. הטבחית המסורה, שדאגה לתלמידים, נקטה יוזמה, הלכה לחנות הקרובה וקנתה כיכרות לחם בכספה.
במהלך הארוחה התברר לאחד מרבני הישיבה, הרב אשר אייזנבך, כי הלחם שקנתה הטבחית בא ממאפייה לא כשרה. "הרב הקיא את האוכל, שטף את פיו ובכה במשך דקות", משחזר הרב שטיינברגר. "המחזה הזה הותיר בי רושם עז. ראיתי במו עיניי עד כמה הכשרות היא בנפשו של יהודי".
"האם הרב בטוח?"
כבר חמש-עשרה שנה משדר הרב שטיינברגר (40) את התכנית 'כשר וישר' ברדיו 'קול חי', מרצה בכינוסים ומשמש יועץ כשרות למסעדות ומפעלי מזון. העיסוק היום-יומי בעולם הכשרות הִקנה לו מידע רב בנושא.
"בכל שנה, סמוך לימים הנוראים, אני חושב על מסירות הנפש של יהודים על מצוות הכשרות", אומר הרב שטיינברגר. "אני אומר לקב"ה: ראה איך עמך מקפיד על כל פרט בדיני הכשרות. פעמים רבות, כשאני אומר למאזין או מאזינה שהמוצר כשר, הם שואלים שוב ושוב: 'האם הרב בטוח?'. עד כדי כך יהודים מקפידים שלא להכניס לפיהם דבר שאינו כשר".
איפה קונים צנוברים
במרוצת השנים שמע אין-ספור פניות ושאלות בנושא הכשרות. "יש מוצרים שנדמה כי אין בהם בעיות כשרות, אך הם מלאי בעיות; ויש מוצרים שבהם המצב הפוך. למשל, צנוברים ואגוזי מלך, שאין בהם בדרך כלל בעיות כשרות, עדיף לקנותם בחנות ממוזגת שבה יש תחלופה גבוהה, מלחפש את המוצר בכשרות טובה אבל בחנות לא ממוזגת ובעלת תחלופת מוצרים איטית – שאז עלולים להימצא בהם חרקים".
לדבריו, רבים סבורים כי אין בעיות כשרות באצות-ים, למשל, שמהן מכינים סושי. "באצות האלה מצויים חרקי ים", הוא אומר. "גם בנושא האלכוהול יש בוּרוּת. יש אלכוהול שמיוצר מיין, וזה איסור יין נסך ממש. לפעמים האלכוהול מיוצר ממי-גבינה, ובזה יש שאלות קשות".
מה הן השאלות הנפוצות ביותר? הרב שטיינברגר: "שאלות רבות אני נשאל בעניין משקאות חריפים ודגים. יש נושא התולעים בדגים – תחום שעולם הכשרות עדיין לא החליט פה אחד כיצד להתמודד איתו".
זהירות ממִסחור
בשנים האחרונות התרבו מערכות הכשרות בעולם כולו. "כיום יש הרבה יותר מוצרים כשרים, אבל ריבוי גופי הכשרות מִסחֵר את הכשרות, והדבר פוגע ברמת הכשרות ובפרט במוצרי יבוא", טוען הרב שטיינברגר.
במהלך שיחותיו עם השואלים הוא נחשף שוב ושוב לטעות נפוצה, ולפיה בעיות הכשרות הן רק בבשר: "יש נטייה לחשוב שאם זו מסעדה חלבית, שבה מגישים גם דגים, אין מה לחשוש. ובכן, במסעדות כאלה יש הרבה בעיות כשרות, לא פחות מבמסעדות בשריות. חבל שיש המתפתים לאכול במסעדות שאין להן כשרות מהודרת. יש כיום הרבה יותר בתי עסק ומסעדות בכשרות מהודרת, ויש להקפיד על כך".
פורסם במדור חיים יהודיים\שיחת השבוע
קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים